Vorig jaar kondigde de Europese Centrale Bank aan de rente tot het einde van de zomer van 2019 niet te verhogen. Onlangs heeft de centrale bank echter aangegeven dat de rente dit jaar niet meer wordt verhoogd. De groei- en inflatieprognoses voor de eurozone zijn namelijk bijgesteld. Als gevolg zal de spaarrente voorlopig historisch laag blijven.
Mondiale factoren leidend
'Het aanhouden van onzekerheden, gerelateerd aan geopolitieke factoren, de dreiging van protectionisme en de kwetsbaarheden in opkomende markten lijken hun stempel te drukken op het economisch sentiment', zei Mario Draghi, de president van de centrale bank. Mondiale factoren zoals de groeivertraging door problemen in China, de mogelijk afnemende groei in de Verenigde Staten en de handelsoorlog tussen beide landen worden genoemd als oorzaak. Ook komen ontwikkelingen in Europa aan bod zoals de verzwakkende Europese auto-industrie en de politieke situatie in Italië. Deze factoren vormen een risico voor de groei- en inflatieverwachtingen.
‘Kans op recessie echter ver weg’
De kans op recessie is echter ver weg. De loongroei ontwikkelt zich immers nog altijd positief. 'We hebben het over een vertraging van de groei, niet over krimp' aldus Draghi. Naar verwachting zal de groei in de tweede helft van 2019 weer toenemen.
Eerste renteverhoging in juni 2021
Uit een analyse van de Rabobank blijkt dat de eerste renteverhoging pas in juni 2021 wordt voorzien. Naast het uitstellen van de renteverhoging, blijft de centrale bank actief als marktmeester. De opgekochte obligaties worden de komende jaren doorgerold en voorlopig niet overgedragen aan de markt. Banken krijgen tevens vanaf september eenvoudiger toegang tot het leningsloket van de centrale bank. Dit keer tegen strengere voorwaarden dan eerdere financieringsrondes.
Drang naar rendement
Met een inflatie die nog altijd boven de gemiddelde spaarrente ligt en de belasting op spaargeld gaat de spaarder er niet op vooruit. De grote drang naar rendement zal blijven bestaan. Een passend alternatief vormt beleggen met vastgoed als onderpand. Een stabiele en solide wijze om rendement te behalen. Een pand heeft immers zijn huurder(s) en het onderpand blijft bestaan.