In een sterk tweede kwartaal steeg het Europese beleggingsvolume met 4% naar een volume van 58 miljard dollar. Tezamen met een sterk eerste kwartaal ligt het Europese beleggingsvolume in de eerste helft van 2017 nu 7% boven het volume van de eerste helft van 2016. Sterke stijgers in Europa waren Duitsland en Nederland.
In Duitsland is het beleggingsvolume in de eerste helft van 2017 gestegen met 25% en maakt de eerste helft van 2017 het tweede sterkste eerste halfjaar in de Duitse geschiedenis. In Nederland, met name door een zeer sterk tweede kwartaal, is het beleggingsvolume met 73% toegenomen ten opzichte van dezelfde periode in 2016. Landen waar het beleggingsvolume eveneens sterk toenam zijn Spanje, Frankrijk en Rusland. Hier steeg het beleggingsvolume in de eerste helft van 2017 met respectievelijk 51%, 31% en 20%. Deze stijgingen werden gebalanceerd door dalingen in zowel Frankrijk als Zweden van respectievelijk 16% en 7%. Groot-Brittannië lijkt de politieke onzekerheid achter zich te laten. In de eerste helft van 2017 steeg hier het beleggingsvolume met 18%.
Dré van Leeuwen, Head of Capital Markets (JLL): “Nederland staat bij veel (inter)nationale beleggers nog altijd hoog op het verlanglijstje. Dit blijkt ook uit de cijfers. In de eerste helft van 2017 werd voor bijna € 8,5 miljard belegd in Nederlands vastgoed en zet daarmee een nieuw record neer. Door de aanhoudend lage rente en de sterke verbeteringen op de diverse gebruikersmarkten verwachten wij dat de vraag naar Nederlands vastgoed groot blijft. Tezamen met de beleggingen die reeds in de pijplijn zitten gaat dit in 2017 resulteren in een historisch hoog beleggingsvolume.”
Beleggingsdruk duwt aanvangsrendementen naar historisch laag niveau
Het kapitaal wat nog altijd op zoek is naar geschikt beleggingsproduct blijft onverminderd groot. Dit kapitaal verspreidt zich steeds verder over Nederland vanwege beperkt beschikbaar aanbod in Amsterdam waar aanvangsrendementen verder zijn aangescherpt naar historisch lage niveaus.
“Beleggers blijven grote interesse tonen in Nederlands vastgoed. We zien dat beleggers, sterker dan in het verleden, zich focussen op locaties waar op de korte- tot middellange termijn huurgroei wordt verwacht. Hierbij letten beleggers op de kwaliteit van de huurders en op de toekomstbestendigheid van locaties”, voegt Van Leeuwen toe.
Bron: JLL