Nieuw betaalsysteem

Geplaatst op 22-08-2024 door F. Geurtsen

Met de introductie van onze nieuwe betaaldienstverlener veranderen er enkele zaken in de manier waarop betalingen worden afgehandeld bij Crowdrealestate. Hoewel de vertrouwde werkwijze via de derdenrekening van onze vaste notaris goed functioneerde, zijn we vanwege Europese regelgeving overgestapt naar een nieuw systeem dat enkele aanpassingen met zich meebrengt. In dit artikel leggen we uit wat deze veranderingen inhouden en hoe ze van invloed zijn op de geldstromen binnen onze projecten.

Overgang van derdenrekening naar betaaldienstverlener

Tot 2024 verliepen alle betalingen voor gefinancierde projecten via de derdenrekening van onze vaste notaris. Deze methode bood jarenlang de nodige zekerheid voor alle betrokken partijen en bewees betrouwbaar te zijn. Met de overstap naar OPP worden de geldstromen voor nieuwe projecten nu anders beheerd. Hoewel dit vooral een administratieve aanpassing is, biedt de nieuwe aanpak ook diverse voordelen.

Wat verandert er in de geldstromen?

De betrokkenheid van de notaris blijft behouden in ons nieuwe systeem. Uitgaande betalingen zullen nog steeds via de notaris verlopen, maar nu gebundeld en als één bedrag via de betaaldienstverlener naar de projecteigenaar of andere begunstigden. Dit betekent dat, hoewel de kern van het proces hetzelfde blijft, de manier waarop de betalingen worden verwerkt verandert. Voor investeerders houdt dit in dat zij voortaan te maken krijgen met een betaalsysteem via OPP, zonder dat er een merkbare verandering in de ervaring optreedt.

Een belangrijke verandering is de wijze waarop rentebetalingen en aflossingen worden afgehandeld. Waar voorheen elke betaling via de derdenrekening liep, kunnen deze betalingen in het nieuwe systeem direct via OPP naar de investeerders worden overgeboekt. Dit maakt het mogelijk om rentebetalingen en aflossingen sneller af te handelen, hoewel dit ook blijft afhangen van de specifieke voorwaarden van het project, zoals de aanwezigheid van een rentedepot.

Wat betekent dit voor investeerders?

Voor investeerders blijft de veiligheid en betrouwbaarheid van de geldstromen gewaarborgd, ondanks de overgang naar een betaaldienstverlener. OPP biedt daarnaast meerdere voordelen, zoals de optionele mogelijkheid om rentebetalingen voor meerdere projecten te bundelen, wat de administratieve verwerking efficiënter maakt. Hoewel de kernprocessen en de betrokkenheid van de notaris behouden blijven, biedt deze nieuwe werkwijze kansen om onze administratieve processen verder te verbeteren. 

We blijven ons inzetten om onze dienstverlening continu te evalueren en te optimaliseren, zodat we kunnen blijven voldoen aan de verwachtingen van onze investeerders en de veiligheid en efficiëntie van onze geldstromen kunnen waarborgen.